projektek

Alternatív törvényi koncepció

2012. február 15-én, egy személyes egyeztetés során L. Simon Lászlóval, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottsága elnökével megállapodás született arról, hogy az MRSZ a KÖH-hel történő szakmai egyeztetés mellett, 2012. március elejére szövegszerű törvénymódosítási javaslatot állít össze a Szövetség „A beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatellátás egységes koncepciója” című, az MRSZ közgyűlése által elfogadott anyaga alapján.

A megállapodás nyomán elkészült a törvénymódosítási javaslat, a tervezetet végül a Szövetség Nagyberuházási és Jogi Szakbizottsága dolgozta ki. Az MRSZ megküldte véleményezésre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal számára, a Hivatalnak azonban – a korábbi szóbeli ígéretek ellenére – végül nem állt módjában közreműködni.

A 2001. évi 64. tv. módosítására vonatkozó tervezetet, valamint indoklását a Szövetség március 8-án eljuttatta L. Simon László részére.

Az MRSZ a 2001. évi 64. tv. módosítására vonatkozó, a Szövetség a beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatellátásról szóló koncepciója alapján készített tervezete itt olvasható, a hozzá készített indokolással.

Megmentett örökség

A Magyar Régész Szövetség és a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége (Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége) által 2012 tavaszán a Parlamentben rendezett kiállítás a tárgyakkal hozzájáruló intézmények kívánságára vándorkiállítássá alakulva a következő másfél évben 12 további helyszínen került bemutatásra országszerte.